Nieuws

Advies over knelpunten bij individueel maatwerk

Via individueel maatwerk wil de overheid meer personen met een arbeidshandicap een job laten uitoefen op de gewone arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen een loonpremie aanvragen om een bepaalde job af te stemmen op de noden van hun werknemers met een handicap. Daarnaast hebben sommige personen met een arbeidshandicap ook recht op een begeleidingspremie waarmee extra ondersteuning op het werk kan worden aangeboden.

De Vlaamse regering verandert het uitvoeringsbesluit. De loonpremie voor personen met een behoefte aan individueel maatwerk voor 2 jaar was begrensd tot 20% van het brutoloon. Voor uiterst kwetsbare personen met een ondersteuningsnood was dit onvoldoende om een job op de gewone arbeidsmarkt te kunnen uitoefenen.

Door het besluit kunnen uiterst kwetsbare personen met een individueel maatwerk indicatie van 2 jaar, 40% loonpremie en in sommige gevallen ook begeleidings-premie ontvangen. NOOZO en Handicap en Arbeid zijn dan ook positief over de maatregelen die de toegang en de hoogte van de ondersteuning voor uiterst kwetsbare werknemers binnen individueel maatwerk en collectief maatwerk meer gelijkschakelen.

We grijpen met dit advies de kans om op knelpunten in de regelgeving en uitvoering van individueel maatwerk te wijzen.

  • Het toepassingsgebied van de loon- en begeleidingspremie is te klein. Verruim dit zodat ook zelfstandigen en werknemers in een andere gewest een premie kunnen aanvragen.
  • Er is nood aan begeleiding en persoonlijke assistentie. Zorg voor betere en meer informatie over de begeleidingspremie. Maak ook een vergoeding voor persoonlijke assistentie mogelijk.

De leden van NOOZO en Handicap en Arbeid wijzen tenslotte op een aantal drempels bij de aanvraagprocedure. We signaleren barrières op vlak van:

  • Informatie,
  • Een veelheid aan betrokken actoren in de aanvraag,
  • De complexiteit en intensiviteit van de aanvraagprocedure,
  • Knelpunten bij werkgevers,
  • Moeilijke toegang tot de begeleidingspremie.

We vragen om deze drempels aan te pakken zodat meer personen met een arbeidshandicap aan de slag kunnen gaan.