Nieuws

Werkprogramma 2025

In 2025 plaatsen we terug verschillende thema’s op ons programma. We schrijven opnieuw adviezen en doen aan vertegenwoordigend werk.

Adviezen op eigen initiatief

Beleidsnota’s nieuwe Vlaamse regering

We finaliseren op dit moment ons advies over de beleidsnota’s van de Vlaamse regering. Over de aparte nota’s van de verschillende beleidsdomeinen heen, kijken we waar er impact is voor personen met een handicap of chronische ziekte, en adviseren we manieren om drempels weg te werken.

Aangepast vervoer

Naar aanleiding van een stakeholderbevraging van De Lijn in 2024, starten we een adviestraject over aangepast vervoer. We ontvangen ook regelmatig signalen hierover. Mobiliteit blijft een heel belangrijk thema om evenwaardig te participeren aan de samenleving.

Sociale woningen

We merken dat er steeds meer en strengere voorwaarden verbonden zijn aan sociale huurwoningen. Vanuit NOOZO zijn we bezorgd over betaalbaar wonen voor iedereen. Verder moet het aanbod aan toegankelijke sociale woningen voldoende groot zijn. Vandaar starten we een adviestraject op rond sociale huisvesting.

E-inclusie

Naar aanleiding van plannen uit het Vlaams regeerakkoord, doen we een update van ons advies rond e-inclusie, dus inclusie op het vlak van internet en digitale dienstverlening. Ook mensen die geen eigen pc of smartphone hebben, of die hier moeilijker mee kunnen werken, moeten toegang hebben tot alle dienstverlening. Een geactualiseerde versie van ons advies dringt zich dus op.

Stap van school naar werk

In het najaar van 2024 zijn we gestart met het project ‘Stap van school naar werk’. Zowel onderwijs als werk zijn twee belangrijke hefbomen op vlak van inclusie. Voor veel jongeren met een handicap loopt de overgang van de schoolbanken naar de werkvloer niet vlot. We bevragen zowel jongeren als hun ouders over hoe vlot die overgang gaat, en welke hindernissen ze nog ondervinden om werk te vinden na de schoolbanken. Handicap en Arbeid werkt mee aan dit project. Aan de hand van de bevragingen, de werkgroep en de panels schrijven we hier in het voorjaar van 2025 ook een advies rond.

BelRAI

Het thema BelRAI werd in 2024 opgestart. We kozen voor dit thema omwille van de verschillende signalen uit het middenveld die ervaren dat dit inschalingsinstrument te weinig op maat is van personen met een handicap. We willen erover waken dat deze instrumenten voldoende rekening houden met de participatie van personen met een handicap. We spreken met organisaties, experten en andere actoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van dit instrument. Met deze informatie gaan we aan de slag binnen een werkgroep om tot aanbevelingen te komen.

Ervaringsdeskundigheid

Hoe kunnen we ervaringsdeskundigen op een goede manier laten deelnemen aan beleidswerk? Het advies ervaringsdeskundigheid tekent uit welk beleid er nodig is om ervaringsdeskundigheid op een goede manier in te zetten. Het thema ervaringsdeskundigheid blijft een centraal thema voor NOOZO, vandaar dat we er na de voorbije drie jaar ook dit jaar verder mee aan de slag gaan.

 

Adviesvragen die we verwachten

Horizontale beleidsplan Gelijke Kansen

Los van de beleidsnota’s per domein, werkt de Vlaamse regering ook horizontaal over de beleidsdomeinen heen aan een beleidsplan Gelijke Kansen. Hier verwachten we een adviesvraag over.

Stedenbouwkundige verordening

Toegankelijkheid is een belangrijk thema voor NOOZO. Sinds 2010 is er een stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid van kracht. Hierin legt de Vlaamse overheid minimale toegankelijkheidseisen voor publieke gebouwen vast. De verordening krijgt nu terug een update. Alles moet eenvoudiger en meer pragmatisch worden. We verwachten hierover een adviesvraag.

Mobiliteitsindicatiestelling

De Vlaamse regering wil de Diensten voor Aangepast Vervoer (DAV) en Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV) herbekijken, om te komen tot de uitrol van Flexplus-vervoer. Om dit nieuwe plan uit te kunnen werken, stellen ze de mobiliteitsindicatiestelling op. Hierin wordt de doelgroep omschreven die al dan niet recht heeft om gebruik te maken van het aangepast vervoer in de toekomst. We verwachten hierover een adviesvraag.

 

Vertegenwoordiging

Klankbordgroep Vlaams Mensenrechteninstituut

De voorzitter van NOOZO zetelt sinds het najaar van 2024 in de klankbordgroep van het Vlaams Mensenrechteninstituut.

 

Visievorming

We zetten het visietraject over de-institutionalisering verder. We ronden het visietraject over positieve actie op de arbeidsmarkt af. Dit traject is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de adviesraad van NOOZO en de deelwerking Handicap en Arbeid. Ten slotte starten we een verkenning op over de toekomst van maatwerk en inclusief werk, ook tezamen met Handicap en Arbeid.

 

Deelnemen 

Wil je een bijdrage doen aan één van deze thema's? Mail ina@noozo.be of bel haar via 02 274 00 32.